Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 THPT môn Tiếng Anh - Mã đề 01 - Năm 2018-2019 - Sở GD&ĐT Hà Tĩnh (Có đáp án)

Choose the correct answer A, B, C or D to complete each of the following sentences.

Write your answers on the answer sheet.

6. Mai _______ in this town since she left school.

A. lived B. has lived C. lives D. is living

7. Do you know the woman _______ is standing next to Lan over there?

A. which B. whom C. who D. whose

8. My father is a very _______ driver. He never has any accidents.

A. careful B. carefully C. careless D. carelessly

9. If it doesn’t rain tomorrow, we _______ camping by the river.

A. would go B. went C. will go D. goes

10. Lan didn’t come to your party last night, _______?

A. does she B. did she C. didn’t she D. doesn’t she

11. Linh wishes she _______ more beautiful in the future.

A. were B. will be C. would be D. is

12. Our family usually have a vacation in Nha Trang _______ July.

A. on B. at C. in D. between

13. Nam suggests _______ the street children every weekend.

A. helping B. helped C. to help D. helps

14. David: “Thank you for helping me.” Linda: “ _______.”

A. You’re welcome B. That’s very kind of you

C. Yes, I’d love to D. That’s a good idea

15. My advice is that you should _______ what your teacher is saying.

A. take care of B. look after

C. turn out D. pay more attention to

pdf6 trang | Chia sẻ: Bình Đặng | Ngày: 09/03/2024 | Lượt xem: 37 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 THPT môn Tiếng Anh - Mã đề 01 - Năm 2018-2019 - Sở GD&ĐT Hà Tĩnh (Có đáp án), để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
1 
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO 
HÀ TĨNH 
ĐỀ THI CHÍNH THỨC 
KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT 
NĂM HỌC 2018 - 2019 
Môn thi: TIẾNG ANH 
Thời gian làm bài: 60 phút 
(Đề thi gồm 02 trang) 
 - Thí sinh không sử dụng bất kỳ tài liệu nào, kể cả từ điển. 
 - Giám thị không giải thích gì thêm. 
Part I. Choose the correct answer A, B, C or D whose underlined part is pronounced differently 
from the others. Write your answers on the answer sheet. 
1. A. wants B. looks C. plays D. drops 
2. A. happy B. hour C. high D. house 
3. A. lucky B. much C. student D. bucket 
4. A. proud B. amount C. about D. humour 
5. A. church B. character C. children D. chicken 
Part II. Choose the correct answer A, B, C or D to complete each of the following sentences. 
Write your answers on the answer sheet. 
6. Mai _______ in this town since she left school. 
A. lived B. has lived C. lives D. is living 
7. Do you know the woman _______ is standing next to Lan over there? 
A. which B. whom C. who D. whose 
8. My father is a very _______ driver. He never has any accidents. 
A. careful B. carefully C. careless D. carelessly 
9. If it doesn’t rain tomorrow, we _______ camping by the river. 
A. would go B. went C. will go D. goes 
10. Lan didn’t come to your party last night, _______? 
A. does she B. did she C. didn’t she D. doesn’t she 
11. Linh wishes she _______ more beautiful in the future. 
A. were B. will be C. would be D. is 
12. Our family usually have a vacation in Nha Trang _______ July. 
A. on B. at C. in D. between 
13. Nam suggests _______ the street children every weekend. 
A. helping B. helped C. to help D. helps 
14. David: “Thank you for helping me.” Linda: “ _______.” 
A. You’re welcome B. That’s very kind of you 
C. Yes, I’d love to D. That’s a good idea 
15. My advice is that you should _______ what your teacher is saying. 
A. take care of B. look after 
C. turn out D. pay more attention to 
Part III. Fill in the numbered blanks in the passage with ONE suitable word from the box. Write 
your answers on the answer sheet. There is ONE extra word. 
 employment complicated polluting such 
problem millions reduced engineers benefit 
Everyone wants to reduce pollution. But the pollution (16) _______ is as complicated as it is 
serious. It is complicated because much pollution is caused by things that (17) _______ people. For 
example, exhaust from automobile causes large percentage of air pollution. But the automobile 
provides transportation to (18) _______ of people. Factories discharge much of the material that 
pollutes air and water, but factories give (19) _______ to a large number of people. 
Thus, to end or greatly reduce pollution immediately, people would have to stop using many things 
that benefit them. Most people do not want to do that, of course. But pollution can be gradually (20) 
_______ in several ways, scientists and (21) _______ can work to find ways to lessen the amount of 
pollution that (22) _______ things as automobiles and factories cause. Government can pass and 
enforce laws that require businesses and individuals to stop, or cut down on certain (23) _______ 
activities. 
MÃ ĐỀ 01 
2 
Part IV. Each of the following sentences has one mistake. Identify the mistake by writing the letter A, 
B, C or D on the answer sheet. 
24. I have just sold the book whom I bought in Ho Chi Minh City 5 years ago. 
 A B C D 
25. Mai used to going to school late when she was in primary school. 
 A B C D 
26. Because the weather was very bad, so we had to cancel our trip to Ha Noi. 
 A B C D 
27. My sister is the taller of the girls in her class. 
 A B C D 
28. I prefer watching TV than listening to music in my free time. 
 A B C D 
Part V. Read the passage and choose the correct answer A, B, C or D for each of the following 
questions. Write your answers on the answer sheet. 
When Jane left school at the age of sixteen, her aunt Flory gave her $500 for her birthday. Most of 
Jane’s friends decided to go to the college, but Jane used her aunt’s money to start her own business. 
She bought fruit, sugar and some glass jars and began making her own jam. She sold the jam to her 
friends for $1 a jar and soon doubled her aunt’s $500. 
At first, her parents wanted Jane to go on studying instead of spending time making jam. They 
hoped that one day she would be a teacher or a doctor. But Jane didn’t listen to them. She just kept on 
making jam. After a few months, she started selling it to the local market. Then she started making 
orange juice. She sold this to a school where one of her friends worked. 
After two years, her business was very large and her parents were very pleased with her. She made 
all kinds of food which she sold to shops and supermarkets. She was so busy that she had to get some 
people to work for her. 
29. What is the passage about? 
A. spending money B. starting up business C. selling jam D. going to college 
30. How much did Jane get after a short time of her work? 
A. $500 B. $1 C. $1000 D. $2000 
31. What did Jane’s parents want her to do after leaving school? 
A. go on studying B. make jam 
C. sell jam D. make orange juice 
32. The word “it” in the line 7 refers to _______. 
A. sugar B. jam C. orange juice D. fruit 
33. Which of the following places that Jane did NOT sell her products to? 
A. schools B. supermarkets C. shops D. colleges 
Part VI. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as 
the provided sentence. Write your answers on the answer sheet. 
34. David began cooking dinner 30 minutes ago. 
 David has ___________________________________________________________________. 
35. “Do you often go swimming in the summer, Lan?”, Mai asked. 
 Mai asked Lan _______________________________________________________________. 
36. Can you clean the floor for me, please? 
 Would you mind _____________________________________________________________? 
37. They should complete the project within a year. 
 The project _________________________________________________________________. 
38. I think that the work has already been finished. 
 I am under __________________________________________________________________. 
Part VII. Use the following sets of words or phrases to write complete sentences. Write your 
answers on the answer sheet. 
39. Mai/ get up/ early/ yesterday/ so as/ catch/ first bus. 
40. The manager/ have/ the report/ write/ by his secretary/ last Tuesday. 
 - The end - 
Họ tên thí sinh: . Số báo danh:  
3 
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO 
HÀ TĨNH 
ĐỀ THI CHÍNH THỨC 
KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT 
NĂM HỌC 2018 - 2019 
Môn thi: TIẾNG ANH 
Thời gian làm bài: 60 phút 
(Đề thi gồm 02 trang) 
 - Thí sinh không sử dụng bất kỳ tài liệu nào, kể cả từ điển. 
 - Giám thị không giải thích gì thêm. 
Part I. Choose the correct answer A, B, C or D whose underlined part is pronounced 
differently from the others. Write your answers on the answer sheet. 
1. A. humour B. amount C. about D. proud 
2. A. hour B. happy C. house D. high 
3. A. much B. bucket C. lucky D. student 
4. A. looks B. wants C. plays D. drops 
5. A. chicken B. character C. children D. church 
Part II. Choose the correct answer A, B, C or D to complete each of the following sentences. 
Write your answers on the answer sheet. 
6. Do you know the woman _______ is standing next to Lan over there? 
A. whom B. which C. whose D. who 
7. If it doesn’t rain tomorrow, we _______ camping by the river. 
 A. will go B. goes C. would go D. went 
8. Our family usually have a vacation in Nha Trang _______ July. 
A. between B. on C. in D. at 
9. Lan wishes she _______ more beautiful in the future. 
A. is B. would be C. will be D. were 
10. Linh didn’t come to your party last night, _______? 
A. did she B. doesn’t she C. does she D. didn’t she 
11. David: “Thank you for helping me.” Linda: “ _______.” 
A. That’s very kind of you B. You’re welcome 
C. That’s a good idea D. Yes, I’d love to 
12. Nam suggests _______ the street children every weekend. 
A. helped B. helping C. helps D. to help 
13. My father is a very _______ driver. He never has any accidents. 
 A. carelessly B. carefully C. careful D. careless 
14. My advice is that you should _______ what your teacher is saying. 
A. turn out B. pay more attention to 
C. look after D. take care of 
15. Mai _______ in this town since she left school. 
A. lives B. is living C. lived D. has lived 
Part III. Each of the following sentences has one mistake. Identify the mistake by writing the letter 
A, B, C or D on the answer sheet. 
16. I prefer watching TV than listening to music in my free time. 
 A B C D 
17. My sister is the taller of the girls in her class. 
 A B C D 
18. Mai used to going to school late when she was in primary school. 
 A B C D 
19. Because the weather was very bad, so we had to cancel our trip to Ha Noi. 
 A B C D 
20. I have just sold the book whom I bought in Ho Chi Minh City 5 years ago. 
 A B C D 
Part IV. Read the passage and choose the correct answer A, B, C or D for each of the following 
questions. Write your answers on the answer sheet. 
When Jane left school at the age of sixteen, her aunt Flory gave her $500 for her birthday. Most 
of Jane’s friends decided to go to the college, but Jane used her aunt’s money to start her own 
MÃ ĐỀ 02 
4 
business. She bought fruit, sugar and some glass jars and began making her own jam. She sold the jam 
to her friends for $1 a jar and soon doubled her aunt’s $500. 
At first, her parents wanted Jane to go on studying instead of spending time making jam. 
They hoped that one day she would be a teacher or a doctor. But Jane didn’t listen to them. She 
just kept on making jam. After a few months, she started selling it to the local market. Then she 
started making orange juice. She sold this to a school where one of her friends worked. 
After two years, her business was very large and her parents were very pleased with her. 
She made all kinds of food which she sold to shops and supermarkets. She was so busy that she 
had to get some people to work for her. 
21. What is the passage about? 
 A. starting up 
business 
B. going to college C. spending 
money 
D. selling jam 
22. How much did Jane get after a short time of her work? 
A. $1 B. $500 C. $2000 D. $1000 
23. What did Jane’s parents want her to do after leaving school? 
A. make orange juice B. go on studying 
C. make jam D. sell jam 
24. The word “it” in the line 7 refers to _______. 
A. fruit B. orange juice C. jam D. sugar 
25. Which of the following places that Jane did NOT sell her products to? 
A. supermarkets B. schools C. colleges D. shops 
Part V. Fill in the numbered blanks in the passage with ONE suitable word from the box. 
Write your answers on the answer sheet. There is ONE extra word. 
 employment complicated polluting such 
problem millions reduced engineers 
benefit 
Everyone wants to reduce pollution. But the pollution (26) _______ is as complicated as it is 
serious. It is complicated because much pollution is caused by things that (27) _______ people. For 
example, exhaust from automobile causes large percentage of air pollution. But the automobile 
provides transportation to (28) _______ of people. Factories discharge much of the material that 
pollutes air and water, but factories give (29) _______ to a large number of people. 
Thus, to end or greatly reduce pollution immediately, people would have to stop using many things 
that benefit them. Most people do not want to do that, of course. But pollution can be gradually (30) 
_______ in several ways, scientists and (31) _______ can work to find ways to lessen the amount of 
pollution that (32) _______ things as automobiles and factories cause. Government can pass and 
enforce laws that require businesses and individuals to stop, or cut down on certain (33) _______ 
activities. 
Part VI. Use the following sets of words or phrases to write complete sentences. Write your 
answers on the answer sheet. 
34. The manager/ have/ the report/ write/ by his secretary/ last Tuesday. 
35. Mai/ get up/ early/ yesterday/ so as/ catch/ first bus. 
Part VII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as 
the provided sentence. Write your answers on the answer sheet. 
36. Can you clean the floor for me, please? 
 Would you mind ____________________________________________________________? 
37. I think that the work has already been finished. 
 I am under _________________________________________________________________. 
38. “Do you often go swimming in the summer, Lan?”, Mai asked. 
 Mai asked Lan ______________________________________________________________. 
39. David began cooking dinner 30 minutes ago. 
 David has __________________________________________________________________. 
40. They should complete the project within a year. 
 The project ________________________________________________________________. 
- The end - 
Họ tên thí sinh: . Số báo danh:  
5 
TỔNG ĐIỂM TOÀN BÀI: (10 điểm) 
Mỗi câu đúng 0,25 điểm x 40 câu = 10 điểm 
Part I. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
1. C 2. B 3. C 4. D 5. B 
Part II. (10 câu x 0,25 = 2,5 điểm) 
6. B 7. C 8. A 9. C 10. B 
11. C 12. C 13. A 14. A 15. D 
Part III. (8 câu x 0,25 = 2,0 điểm) 
16. problem 17. benefit 18. millions 19. employment 
20. reduced 21. engineers 22. such 23. polluting 
Part IV. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
24. B 25. A 26. C 27. B 28. B 
Part V. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
29. B 30. C 31. A 32. B 33. D 
Part VI. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
34. David has cooked dinner for 30 minutes. 
 or David has been cooking dinner for 30 minutes. 
35. Mai asked Lan if/whether she often went swimming in the summer. 
36. Would you mind cleaning the floor for me? 
37. The project should be completed within a year. 
38. I am under the impression that the work has already been finished. 
Part VII. (2 câu x 0,25 = 0,5 điểm) 
39. Mai got up early yesterday so as to catch the/her first bus. 
40. The manager had the report written by his secretary last Tuesday. 
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO 
TẠO 
HÀ TĨNH 
ĐÁP ÁN ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT 
NĂM HỌC 2018 - 2019 
Môn thi: TIẾNG ANH 
MÃ ĐỀ 01 
6 
TỔNG ĐIỂM TOÀN BÀI: (10 điểm) 
Mỗi câu đúng 0,25 điểm x 40 câu = 10 điểm 
Part I. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
1. A 2. A 3. D 4. C 5. B 
Part II. (10 câu x 0,25 = 2,5 điểm) 
6. D 7. A 8. C 9. B 10. A 
11. B 12. B 13. C 14. B 15. D 
Part III. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
16. B 17. B 18. A 19. C 20. B 
Part IV. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
21. A 22. D 23. B 24. C 25. C 
Part V. (8 câu x 0,25 = 2,0 điểm) 
26. problem 27. benefit 28. millions 29. employment 
30. reduced 31. engineers 32. such 33. polluting 
Part VI. (2 câu x 0,25 = 0,5 điểm) 
34. The manager had the report written by his secretary last Tuesday. 
35. Mai got up early yesterday so as to catch the/her first bus. 
Part VII. (5 câu x 0,25 = 1,25 điểm) 
36. Would you mind cleaning the floor for me? 
37. I am under the impression that the work has already been finished. 
38. Mai asked Lan if/whether she often went swimming in the summer. 
39. David has cooked dinner for 30 minutes. 
 or David has been cooking dinner for 30 minutes. 
40. The project should be completed within a year. 
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO 
TẠO 
HÀ TĨNH 
ĐÁP ÁN ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT 
NĂM HỌC 2018 - 2019 
Môn thi: TIẾNG ANH 
MÃ ĐỀ 02 

File đính kèm:

  • pdfde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_thpt_mon_tieng_anh_ma_de_01_nam.pdf