Đề thi thử vào Lớp 10 THPT Chuyên môn Tiếng Anh - Năm học 2017-2018 - Trường THCS Trương Hán Siêu (Có đáp án)

Read the following passage and then choose the best answers to the questions. Write your answers

(A, B, C or D) in the corresponding numbered boxes. (1.0 pt)

 Here are some ways to help you to get a good night’s sleep. Firstly, don’t try too hard to (46) ________asleep

because this will make you anxious and keep you awake. Secondly, don’t go to bed until you (47) ________sleepy.

Sitting in bed awake just (48) ________ you awake. If you cannot sleep (49) ________you go to bed, get up and do

something relaxing for a while until you feel sleepy. (50) ________a boring book, watching TV or writing a letter

can all help to relax you. You shouldn’t keep (51) ________the clock, either. If you know how much sleep you have

lost, you will become worried and less able to sleep. Turning the clock around (52) ________you cannot see it is

better. Lastly, it is a good (53) ________to exercise during the day. A 20-minute walk (54) ________the morning

will (55) ________you feel sleepier at bedtime.

46. A. make B. fall C. fell D. take

47. A. fall B. drop C. take D. feel

48. A. makes B. takes C. brings D. does

49. A. whatever B. wherever C. whenever D. how

50. A. Reading B. Seeing C. Watching D. Surfing

51. A. looking up B. looking after C. looking at D. looking for

52. A. so B. therefore C. in order to D. so that

53. A. idea B. opinion C. information D. view

54. A. on B. in C. of D. during

55. A. take B. provide C. help D. support

pdf8 trang | Chia sẻ: Bình Đặng | Ngày: 08/03/2024 | Lượt xem: 31 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Đề thi thử vào Lớp 10 THPT Chuyên môn Tiếng Anh - Năm học 2017-2018 - Trường THCS Trương Hán Siêu (Có đáp án), để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
_______could also help to reveal how facial birth defects - such as cleft lips and palates - arise. 
 Your answers: 
6....................................................... 7. .................................................. 8. .................................................. 9. ................................................. 10. .................................................. 
11. ..................................................... 12. .................................................. 13. .................................................. 14. .................................................... 15. ................................................ 
Part 3: You will hear Peter Walsh being interviewed for a job. Listen and choose the correct answer 
for each question. Write your answers in the box provided. (0.5 point) 
16. How long has he been in his present job? 
A. Since 2005. B. For about three years C. For three month 
17. Why does he want a new job? 
A. for a change B. to earn more money C. to get promotion 
18. What does he like most about his job? 
A. the right to take actions and make decisions. 
B. his colleagues C. working conditions 
19. What kind of person are they looking for? 
A. Someone prepared to work overtime 
B. Someone who is punctual. 
C. Someone who wants to get on. 
20. What qualifications does Peter have? 
A. a degree B. a school leaving certificate C. a postgraduate diploma 
Your answers: 
16....................................................... 17. .................................................. 18. .................................................. 19. ................................................. 20. .................................................. 
PART B: LEXICO-GRAMMAR. (2.0 POINTS) 
I.Choose the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer questions. Write your answers in the 
box provided. (1.0 point). 
21. Very little was said about his failure, ________? 
A. was it B. wasn't it C. was there D. wasn't he 
22. “Could I use your telephone?” – “_________” 
A. I’m sorry to hear that B. Please, feel free C. Certainly. I do D. That’s very kind of you. 
23. Peter_________his father in many ways, but he has his mother’s sense of humor. 
 A. takes after B. comes across C. makes out D. gives in 
24. The busy restaurant was always packed with hungry_________ 
 A. clients B. waiters C. guests D. customers 
25. He couldn't _________the huge rock in the path, so he went around it. 
 A. get over B. put off C. go in D. take off 
26. The man had a very strange ________, so I couldn’t tell where he was from. 
A. pronunciation B. speech C. accent D. tone 
27. There was panic when people ________ the building was on fire. 
A. recognized B. realized C. showed D. recalled 
28. According to its label, that medicine should take effect in about ten minutes. In this sentence 
 "take effect" means ________. 
A. produce results B. be administered C. dissolve completely D. lose its strength 
29. For the last few months, the south-central coastal provinces ______ significantly less precipitation and 
prolonged drought. 
 A. have experienced B. experience 
 C. are experiencing D. have been experienced 
30. I am really sorry for my mistake. It was one that I ______. 
 A. ought not to have made B. mustn't make C. ought not to be making D. had not to make 
Your answers: 
21....................................................... 22. .................................................. 23. .................................................. 24. ................................................. 25. .................................................. 
26. ..................................................... 27. .................................................. 28. .................................................. 29. .................................................... 30. ................................................ 
II.Give the correct form or tense of the verbs in brackets to complete the following sentences. Write 
your answers in the box provided. (0.25 pt) 
If the flood (31) (not happen) _____________last month, the crop (32) (be) ________________better now. 
At this time tomorrow, I (33) (be) _________in Ha Noi (34) (attend) ________an international conference. 
Scarcely they(35) (move) ________________ into the new house when their friends came in. 
Your answers: 
31....................................................... 32. .................................................. 33. .................................................. 34. ................................................. 35. .................................................. 
III. Use the correct form of the words in brackets. Write your answers in the box provided. (0.25 pt) 
36. Traveling in big cities is becoming more________________every day. (trouble) 
37. After having gone through the period of ________________, Mr. Hanson has indeed changed and 
become a much better man. ( hard) 
38. The family has the important function of ________________children. society) 
39. This word is very difficult to say. I always ________________ it. (pronunciation) 
40. Not ________________ on such a hot day, the beach was crowded. (surprise) 
Your answers: 
36. ................................................ 37. ................................................ 38. ................................................ 39. ................................................ 40. ................................................ 
IV. Each sentence has a mistake. Underline the mistakes and correct them. Write the correction in 
the box provided. (0.5 pt) 
41. Neither of the scout leaders know how to trap wild animals or how to prepare them for mounting. 
42. At the start of the seminar, they gave us a number of handouts and a little nice folder to keep them all in. 
43. Stephen Crane’s story is a clinical portrayal of a man as an animal trapped by the fear and hunger. 
44. Nora hardly never misses an opportunity to play in the tennis tournaments. 
45. Because of the snow storm and the road blocks, the air force dropped food close the city. 
Your answers: 
41. ............ ........................................................................ 42. ........................ ............................................................. 43. .................... ................................................................. 
44. ....................... .............................................................. 45. ..................... ................................................................ 
PART C: READING (2.5 POINTS) 
I. Read the following passage and then choose the best answers to the questions. Write your answers 
(A, B, C or D) in the corresponding numbered boxes. (1.0 pt) 
 Here are some ways to help you to get a good night’s sleep. Firstly, don’t try too hard to (46) ________asleep 
because this will make you anxious and keep you awake. Secondly, don’t go to bed until you (47) ________sleepy. 
Sitting in bed awake just (48) ________ you awake. If you cannot sleep (49) ________you go to bed, get up and do 
something relaxing for a while until you feel sleepy. (50) ________a boring book, watching TV or writing a letter 
can all help to relax you. You shouldn’t keep (51) ________the clock, either. If you know how much sleep you have 
lost, you will become worried and less able to sleep. Turning the clock around (52) ________you cannot see it is 
better. Lastly, it is a good (53) ________to exercise during the day. A 20-minute walk (54) ________the morning 
will (55) ________you feel sleepier at bedtime. 
46. A. make B. fall C. fell D. take 
47. A. fall B. drop C. take D. feel 
48. A. makes B. takes C. brings D. does 
49. A. whatever B. wherever C. whenever D. how 
50. A. Reading B. Seeing C. Watching D. Surfing 
51. A. looking up B. looking after C. looking at D. looking for 
52. A. so B. therefore C. in order to D. so that 
53. A. idea B. opinion C. information D. view 
54. A. on B. in C. of D. during 
55. A. take B. provide C. help D. support 
Your answers: 
46. .............................................. 47. .............................................. 48. .............................................. 49. .............................................. 50. ................................................ 
51. .............................................. 52. .............................................. 53. .............................................. 54. .............................................. 55. .............................................. 
II. Read the following passage and fill in each numbered blank with ONE suitable word. (1.0 pt) 
MALES AND FEMALES AND RELATIONSHIPS 
 According to psychologists, males and females are completely different (56)________ it comes to 
relationships with other people. It is all to do with the different relationships they have with their mothers. Boys only 
feel properly masculine after they become less dependent (57)________ their mother and can cope without her when 
they feel upset. Girls, on the (58)________ hand, feel feminine by attaching (59)________ to their mother and trying 
to act like her. So being close to someone is a scary thing for boys (60)________ makes girls feel more secure. The 
two sexes also react differently when (61)________ is stress in a relationship. This is because girls produce more of a 
hormone known as “oxytocin”, (62)________ calms you down. That means that after a big family argument, for 
example, girls tend to talk things through (63)________ boys often have a strong “fight or flight” instinct. So they are 
more likely to react to stressful situations (64)________ slamming doors or shutting themselves in their rooms where 
they can spend time alone. These hormonal differences probably began in prehistoric times when calmer females 
used to make better carers and when men, faced with dangerous hunting situations, (65)________ need to be able to 
fight or flee. 
Your answers: 
56. ................................................ 57. ................................................ 58. ................................................ 59. ................................................ 60. ................................................ 
61. ................................................ 62. ................................................ 63. ................................................ 64. ................................................ 65. .............................................. 
III. Read the following passage and decide which option A, B, C, D best fits each space (0.5 pt) 
 In the mid-nineteenth century, the United States had tremendous natural resources that could be 
exploited in order to develop heavy industry. Most of the raw materials that are valuable in the manufacture 
of machinery, transportation facilities, and consumer goods lay ready to be worked into wealth. Iron, coal, 
and oil ― the basic ingredients of industrial growth ― were plentiful and needed only the application of 
technical expertise, organizational skill, and labor. One crucial development in this movement toward 
industrialization was the growth of the railroads. The railway network expanded rapidly until the railroad 
map of the United States looked like a spider's web, with the steel filaments connecting all important 
sources of raw materials, their places of manufacture, and their centers of distribution. 
 The railroads contributed to the industrial growth not only by connecting these major centers, but also 
by themselves consuming enormous amounts of fuel, iron, and coal. Many factors influenced emerging 
modes of production. For example, machine tools, the tools used to make goods, were steadily improved in 
the latter part of the nineteenth century ― always with an eye to speedier production and lower unit costs. 
The products of the factories were rapidly absorbed by the growing cities that sheltered the workers and the 
distributors. The increased urban population was nourished by the increased farm production that, in turn, 
was made more productive by the use of the new farm machinery. American agricultural production kept 
up with the urban demand and still had surpluses for sale to the industrial centers of Europe. 
 The labor that ran the factories and built the railways was recruited in part from American farm 
areas where people were being displaced by farm machinery, in part from Asia, and in part from Europe. 
Europe now began to send tides of immigrants from eastern and southern Europe ― most of whom were 
originally poor farmers but who settled in American industrial cities. The money to finance this 
tremendous expansion of the American economy still came from European financiers for the most part, 
but the Americans were approaching the day when their expansion could be financed in their own “money 
market”. 
66. What does the passage mainly discuss? 
A. The history of railroads in the United States. 
B. The major United States industrial centers. 
 C. Factors that affected industrialization in the United States. 
 D. The role of agriculture in the nineteenth century. 
 67. Why does the author mention “a spider's web” in line 7? 
 A. To emphasize the railroad's consumption of oil and coal. 
 B. To describe the complex structure of the railway system . 
 C. To explain the problems brought on by railway expansion. 
 D. To describe the difficulties involved in the distribution of raw materials 
 68. The word “themselves” in line 10 refers to ................................................. 
 A. sources B. centers C. railroads D. places 
 69. According to the passage, what was one effect of the improvement of machine tools? 
 A. Lower manufacturing costs B. Better distribution of goods 
 C. More efficient transportation of natural resources D. A reduction in industrial jobs 
 70. Which of the following is NOT true of United States farmers in the nineteenth century? 
 A. They lost some jobs because of mechanization. 
 B. They raised their productivity by using new machinery. 
 C. They sold food to European countries. 
 D. They were unable to produce sufficient food for urban areas. 
Your answers: 
66. ................................................ 67. ................................................ 68. ................................................ 69. ................................................ 70. ................................................ 
PART D: WRITING (2.5 pts) 
I. Sentence transformation (1.5 pt) 
 For questions 71–75, finish each of the following sentences in such a way that it has the same meaning 
as the first sentence (0.5 pt) 
71. A bee sting is more likely to cause death these days than a snake bite. 
Death.......................................................................................................... ..................................................................................................................................... 
 72. You should not lock this door for any reason when the building is open to the public. 
Under no .............................................................................................. ..................................................................................................................................... 
73. You must concentrate on your study more. 
You must apply........ 
74. David is proud of the fact that he is never late. 
David prides ................... ............................................................................................................................................................................................................ 
75. The farmers had applied new technology in their fields. The output of rice was raised. 
Thanks to.................................................................................................................................................................................................................................... 
For questions 76–80, complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, 
using the word given. Do not change the word given. You must use between two and five words, 
including the word given. (0.5 point) 
76. They arrived at the station with only a minute to spare. (nick) 
They arrived at the station....time. 
77. Nobody could possibly believe the story about her achievements. (beyond) 
The story about her achievements .. 
78. We didn’t finish the work because of his carelessness. (careful) 
If he.., we would have finished the work. 
79. He drove so badly that he kept having accidents. (such) 
He was .. that he kept having accidents. 
80. Without tourism, this area wouldn’t have much income. (depends) 
This area........its income. 
For questions 81–85, complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, 
using the word given. Do not change the word given. (0.5 point) 
81. Chocolate can be good for you but you must not eat too much of it. (provided) 
Chocolate...... 
82.The forest outside the town started burning last night. (caught) 
The forest.............. 
83.Sarah wore dark glasses so that no one would recognize her. (avoid) 
Sarah.......... 
84. I’ve lost interest in going to the same place all the time. (fed) 
I ......... 
85.My father felt that it had been a mistake to write that letter. (regretted) 
My father ............ 
II. Writing a paragraph (1.0 pt) 
Nowadays, most students take extra classes. Do you think this is a good idea? Or would is it be better for 
students to invest all that time in self-study? 
Write a paragraph of about 150 words. Support your points with examples and relevant evidence. 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
........ 
The end 
PHÒNG GD& ĐT TP NINH BÌNH 
TRƯỜNG THCS TRƯƠNG HÁN SIÊU 
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI 
TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN 
Năm học: 2017- 2018 
MÔN: TIẾNG ANH (Chuyên) 
(Hướng dẫn chấm này gồm 02 trang) 
 PART A: LISTENING (2.0 POINTS) 
I. Listen to the passage carefully and write T (true) or F (false) to the statements. You will hear the 
recording TWICE. Write your answers in the spaces given below. (0.5 points) (0.1 point for each 
correct answer) 
 1. T 2. T 3. F 4. T 5. F 
II. Listen to the report and fill in the blank with ONE WORD. (1.0 pt) 
 → (0.1 point for each correct answer) 
6. face 7. Scientists 8. develop 9. appearance 10. narrower 
11. animals 12. study 13. building 14. defines 15. process 
III. Listen and choose the correct answer for each question. (0.5 point) 
→ (0.1 point for each correct answer) 
16.B 17.C 18.A 19.A 20.A 
PART B. LEXICO- GRAMMAR (2.0 POINTS ) 
I. Choose the best option A, B, C or D to complete each sentence. (1.0 pt). 
 →0.1 point for each correct answer 
21.A 22.B 23. A 24. D 25. A 
26. C 27. B 28. A 29. A 30.A 
II. Give the correct form/tense of the verbs in brackets. (0.25 pt) →0.05 point for each correct answer 
31. had not / hadn’t happened 32 would be 
33. will be 34.attending 35. had they moved 
III. Give the correct form of each word in brackets. (0.25 pt) →0.05 point for each correct answer 
36. troublesome 37. hardship 38. socializing/ socialising 
39. mispronounce 40. surprisingly 
IV. Each sentence has a mistake. Underline ten mistakes in the following sentences and correct them. 
(0.5 pt) → 0.1 point for each correct answer 
41. know => knows 
42. little nice => nice little 
43. the fear => fear 
44. never =

File đính kèm:

  • pdfde_thi_thu_vao_lop_10_thpt_chuyen_mon_tieng_anh_nam_hoc_2017.pdf
  • wavLISTENING TEST- THI THU 2017-THS.wav
  • pdfSPEAKING TEST - THS - 2017.pdf
Giáo án liên quan