30 Đề thi vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Năm học 2019-2020 (Có đáp án)

ĐỀ 14

I. Circle the word whose underlined part is pronounced differently from the others.( 1 pt)

1. A. action B. national C. partial D. question

2. A. tidal B. sight C. describe D. cinema

3. A. connect B. comfort C. computer D. contest

4. A. cough B. though C. rough D. tough

5. A. pleased B. erased C. increased D. amused

II. Choose the word or phrase ( A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence. ( 2pts)

1. - Mary: ―Is 11 o‘clock alright?

 - Tom: ―______

 A. Yes, that‘s fine B. No, I don‘t want to go C. Wait a minute D. Sounds interesting

2. Typhoons, floods or droughts can easily ______ a harvest.

 A. finish B. destroy C. provide D. defeat

3. You should pay ______ to what the instruction is saying.

 A. attendance B. intention C. convention D. attention

4. My friends usually enjoy my ______ of humor.

 A. sense B. kind C. means D. form

5. - Mother: ―Could you do me a favor?

- Kate: ―______.

 A. No, thanks. I‘m fine B. Yes, that‘s kind of you C. Yes, sure D. Yes, thank you

6. Practising ______ English anywhere you can is a way to better your speaking skill.

 A. speak B. speaking C. to speak D. for speaking

7. Soak some old newspapers in a ______ of water overnight.

 A. pair B. bunch C. bucket D. tube

8. Mrs. Thanh: ―______ you give the book to me, please?

 - Mai: ―Of course.

 A. Will B. Shall C. Do D. Should

9. The winners are the first ones ______ a fire.

 A. make B. makes C. making D. to make

10. Do you know the man met our teacher yesterday?

 A. who B. whom C. which D. whose

pdf141 trang | Chia sẻ: Bình Đặng | Ngày: 08/03/2024 | Lượt xem: 35 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem trước 20 trang mẫu tài liệu 30 Đề thi vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Năm học 2019-2020 (Có đáp án), để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
. Circle the word whose underlined part is pronounced differently from the others.( 1 pt) 
1. A. action B. national C. partial D. question 
2. A. tidal B. sight C. describe D. cinema 
3. A. connect B. comfort C. computer D. contest 
4. A. cough B. though C. rough D. tough 
5. A. pleased B. erased C. increased D. amused 
II. Choose the word or phrase ( A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence. ( 
2pts) 
1. - Mary: ―Is 11 o‘clock alright?‖ - Tom: ―______.‖ 
 A. Yes, that‘s fine B. No, I don‘t want to go C. Wait a minute D. Sounds interesting 
59 
2. Typhoons, floods or droughts can easily ______ a harvest. 
 A. finish B. destroy C. provide D. defeat 
3. You should pay ______ to what the instruction is saying. 
 A. attendance B. intention C. convention D. attention 
4. My friends usually enjoy my ______ of humor. 
 A. sense B. kind C. means D. form 
5. - Mother: ―Could you do me a favor?‖ - Kate: ―______.‖ 
 A. No, thanks. I‘m fine B. Yes, that‘s kind of you C. Yes, sure D. Yes, thank you 
6. Practising ______ English anywhere you can is a way to better your speaking skill. 
 A. speak B. speaking C. to speak D. for speaking 
7. Soak some old newspapers in a ______ of water overnight. 
 A. pair B. bunch C. bucket D. tube 
8. Mrs. Thanh: ―______ you give the book to me, please?‖ - Mai: ―Of course.‖ . 
 A. Will B. Shall C. Do D. Should 
9. The winners are the first ones ______ a fire. 
 A. make B. makes C. making D. to make 
10. Do you know the man met our teacher yesterday? 
 A. who B. whom C. which D. whose 
III. Give the correct tense or form of the verbs in brackets.( 2pts) 
1. How many times you (1.be) to London this year? 
2. The two girls (2.play) chess over there are my classmates. 
3. We must take an umbrella. It (3.rain). 
4. The guests (4.arrive) while I (5.still / cook). 
5. The rice-cooking festival (6.hold) every two years. 
6. I often (7.climb) trees when I was a little girl. 
7. Two miles (8.be) enough for her to go jogging every morning. 
8. I‘m very bored. My mother always (9.complain) about her housework. 
9. Fred would like (10.admit) to the college. 
IV. Choose the word or phrase ( A,B,C or D) that best fits the blank space in the passage. ( 
1,5pts) 
Have you ever been to Britain? I‘ve dreamed of going there (1) ______ I was a little girl and 
finally, in the spring of 2012, it happened. I was there three weeks and (3) ______ much of that 
60 
time soaking up the culture, history, and scenery of this incredible island. I visited several districts 
in England, Wales and Scotland and even (4) ______ a site trip to Ireland. Every place I went to 
seemed to be more interesting and more beautiful than the last. 
The tour I was with began in London. Of all the sights I saw there, the Tower of London was the 
most (6) ______. The Tower is a building complex of incredibly rich history. 
Also on the Thames are the Houses of Parliament and, of course, the clock tower housing ―Big 
Ben‖. I saw so many landmarks I can hardly remember them all. Although it was just a glimpse of 
London I did, (7) ______, get a chance to see all the most famous places. 
After a couple of days in London we traveled to the south of England stopping to visit Stonehenge. 
If you don‘t know about Stonehenge there are a couple of links on my links page that will (10) 
______ you to sites that can fill you in. 
1. A. for B. while C. since D. because 
2. A. spent B. took C. did D. used 
3. A. did B. got C. spent D. made 
4. A. interesting B. interested C. interest D. interestingly 
5. A. at first B. at all C. at least D. at that 
6. A. reach B. take C. make D. send 
V. Read the passage and answer the questions.(1pt) 
 Every child in England must receive full time education from the age of five to sixteen. Many 
parents send their children to state schools where the tuition and the equipment, textbooks and 
exercise books are free. About 5% of children go to fee-paying school. Under the old system, 
children attended primary school (from five to eleven) which was followed by a secondary school 
course (from eleven to fifteen or over. At eleven every child had to sit for the eleven –plus 
examination. It consisted of tests in English, Arithmetic and intelligence tests. Those with the 
highest marks (about 20% of the children) went to grammar school. The others went to technical 
school. 
Questions: 
1. When do English children start and finish their full time education? 
2. Which schools do many parents send their children to? 
3. Do they have to buy textbooks and exercise books at state schools? 
61 
4. What did every child have to do at eleven under the old system? 
5. Who were allowed to go to grammar school? 
VI. Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same.(1,5pts) 
1. I sent my friend a letter in London last week. 
 A letter _____________________________________________. 
2. I last saw him when I was a student. 
 I haven‘t _________________________________________________. 
3. ―Don‘t forget to bring your passports with you when you go abroad.‖ 
  She reminded ______________________________________________. 
4. Smoking is not allowed in the ward. 
 Would you __________________________________________________? 
5. He failed the exam because of his laziness. 
 Because he__________________________________________________. 
VII. Use the words or phrases given to complete the sentences.(1pt) 
1. Instead / reuse / plastic bags / we / use / cloth 
bags._________________________________________________. 
2. Will / you / have / look / house / me / while / I / be / holiday? 
_________________________________________________. 
3. We / hope / give / more / green / color / town / and / earn / money / group. 
 _____________________________________________________. 
4. ―Friends of the Earth‖ / be / organization / protect / planet. 
 _______________________________________________________. 
5. It / brave / him / jump / river / save / child. 
_______________________________________________________. 
 ĐÁP ÁN ĐỀ THI ĐỀ XUẤT 
I. 1 điểm : 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. C 2. D 3. A 4. A 5. B 
II. 2 điểm: 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. A 2. B 3. D 4. A 5. C 
62 
6. B 7. C 8. A 9. D 10. A 
III. 2 điểm: 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. have (you) been 
2. playing 
3. is going to rain 
4. arrived 
5. was still cooking 
6. is held 
7. climbed 
8. is 
9. is always complaining 
10. to be admitted 
IV. 1,5 điểm : 0,25/1 câu trả lời đúng. 
1 C 2A 3D 4A 5C 6B 
V. 1điểm : 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. They start and finish their full time education from the age of five to sixteen. 
2. Many parents send their children to state schools. 
3. No, they don‘t. 
4. At eleven every child had to sit for the eleven –plus examination. 
5. The children with the highest marks at the eleven –plus examination. 
VI. 1,5 điểm : 0,3/1 câu trả lời đúng. 
1. A letter was sent to my friend in London last week. 
2. I haven‘t seen him since I was a student. 
3. She reminded me to bring my passports with me when I went abroad. 
4. Would you mind not smoking in the ward? 
5. Because he was lazy, he failed the exam. 
VII. 1 điểm : 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. Instead of reusing plastic bags, we should / can use cloth bags. 
2. Will you have a look at the house for me while I am on holiday? 
3. We hope to give more green color to the town and earn some money for our group. 
4. ―Friends of the Earth‖ is an organization to protect our planet. 
63 
5. It was brave of him to jump into the river to save the child. 
ĐỀ 15 
I.Circle the word whose underlined part is pronounced differently from the others.( 1 pt) 
1. A. looked B. watched C. stopped D. carried 
2. A. bath B. father C. theater D. health 
3. A. study B. success C. surprise D. sugar 
4. A. children B. charity C. charm D. champagne 
5. A. danger B. angry C. language D. passage 
II. Choose the word or phrase that best fits the blank space in each sentence. ( 2pts) 
1. Someone.........tickets are free. 
A. said me B. said me that C. told me D. told to me 
2. When she lived in the countryside, she .in the river. 
A. was swimming B. used to swim C. has swum D. is used to swimming 
3. Saigon more than three hundred years ago. 
A. was built B. has been built C. was building D. built 
4. It is nearly ten years .I saw her. 
A. when B. since C. for D. while 
5. Would you mind if Ia photo ? 
A. take B. took C. would take D. am going to take 
6. Last week I my children to the biggest zoo in town. 
A. got B. brought C. fetch D. took 
7. They said to me about the people and the places..........they saw in New York. 
A. Which B. Who C. that D. whom 
8. Are you proud.your country and its tradition ? 
A. about B. on C. of D. for 
9. Do you collect stamps or other things ?- Yes, I am a stamp 
A. collecting B. collector C. collect D. collection 
10. I wish I...........a new computer. 
A. had B. had had C. have D. would have 
III. Give the correct tense or form of the verbs in brackets.( 2pts) 
64 
1. Mary spent hours (1. repair ) ...................................her bike. 
2. They advised him ( 2.not/ cross )...................... the street aganist the red lights. 
3. He and his sister (3.not/ meet) ........................my friends since last Christmas 
4. She (4.work) ..........................................here since she left school ? 
5. Everyone (5. read) this novel, let us ( 6.discuss) ....................................... it. 
6. I (7. know) ..............her for six years, when I met her, she (8.work) ...................in a Law office. 
7. They‘d rather (9.walk) ...........................than (10.go) ..........................by car. 
IV. Choose the word or phrase that best fits the blank space in the passage. ( 1,5pts) 
For many people, traveling by plane is an exciting experience. Others, however, find the 
whole idea quite terrifying, (1) ................. flying is no more dangerous (2) ......................any other 
form of travel and some experts say it is considerably safer. It is known, however, that most 
accident occurs during taking off and landing when a (4) ......................decisions are vitally 
important. 
The people (5) ............. job it is to look after the passengers, the stewards and stewardnesses 
play an important part in helping passengers to (7)................ safe and comfortable. Indeed for many 
passengers being taken such care of is all part of the total experience. No other form of travel 
involves waiting for people in quite the same (10) ................ , with food, drink, newspapers, 
magazines, music, and even video films. 
1. A. although B. too C. and D. because 
2. A. as B. than C. then D. with 
3. A. leader‘s B. chief‘s C. driver‘s D. pilot‘s 
4. A. whose B. which C. their D. that 
5. A.experience B. rest C. feel D. lie 
6. A. way B. kind C. sort D. part 
V. Read the passage and choose the best answer for the questions.(1pt) 
Every year people in many countries learn English. Some of them are young children. Others are 
teenagers. Many are adults. Some learn at school. Others study by themselves. A few learn English 
just by hearing the language in films, on television, in the office or among their friends. Most people 
must work hard to learn English. 
 Why do all these people learn English? It‘s not difficult to answer this question. Many boys 
and girls learn English at school because it is one of their subjects. Many adults learn English 
65 
because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their higher studies because 
some of their books are in English at the college or university. Other people learn English because 
they want to read newspapers or magazines in English. 
1. According to the writer. English is learnt by............... 
A. young children B. adults C. teenagers D. all are correct 
2. In the line 2 of the second part, the word ―it‖ refers to.......... 
A.country B. young children C.English D. question 
3. Where do many boys and girls learn English? 
A. at home B. at school C. in evening classes D. in the office 
4. Why do adults learn English? 
A. Because they want to see movies in English B. Because they need it for their job. 
C. Because they are forced to learn it D. Because it‘s not difficult to learn. 
5. What of the following is NOT mentioned in the passage? 
A. Children like reading English newspapers B. People in many countries learn English 
C. English is one subject in school. D. Some books are written in English. 
VI. Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same.(1,5pts) 
1. They will have to change the date of the meeting again. 
The date............................................................................................................................... 
2. ―I am going to meet my father in front of the station‖, said Huy. 
 Huy said that.... 
3. Her mother can cook better than her. 
 She can‘t... 
4. I don‘t have a computer. 
 I wish.... 
5. I haven‘t met him for two years. 
It‘s ........................................................................................................................................ 
VII. Use the words or phrases given to complete the sentences.(1pt) 
1.There / used / be / Church / near / post office / my town. 
..................................................................................................................................................................
. 
2.While / I / open / letter /, phone / ring 
66 
..................................................................................................................................................................
. 
3.I / be / very pleased / see / Tom / again / after / long time. 
..................................................................................................................................................................
.4.You / look / thinner . You / lose / weight ? 
..................................................................................................................................................................
. 
5.That / my old house / I / born / grew up . 
.................................................................................................................................................................. 
Key 
I. 1 điểm : 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. D 2. B 3. D 4. D 5. A 
II. 2 điểm: 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. C 2. B 3. A 4. A 5. B 
6. D 7. C 8. C 9. B 10. A 
III. 2 điểm: 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1. repairing 2. not to cross 3. haven‘t met 
4. Has she worked.......5. reads 6. dicuss 7. have known 
8. worked 9. walk 10. go 
IV. 1,5 điểm : 0,25/1 câu trả lời đúng. 
1.A 2.B 3.D 4.A 5. C 6. A 
V. 1điểm : 0,2/1 câu trả lời đúng. 
1.D 2.C 3.B 4.B 5.A 
VI. 1,5 điểm : 0,3/1 câu trả lời đúng. 
1.The date of the meeting will have to be changed again. 
2.Huy said that he was going to meet his father in front of the station. 
3.She can‘t cook as well as her mother. 
4.I wish I had a computer. 
5.It‘s two years since I last met him. 
VII. 1 điểm : 0,2/1 câu trả lời đúng. 
67 
1. There used to be a Church near the post office in my town 
2. While I was opening the letter, the phone rang 
3. I am very pleased to see Tom again after a long time. 
4. You look thinner . Have you losen weight ? 
5.That is my old house where I was born and grew up. 
ĐỀ 16 
I/(1,0p)Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from 
the rest. 
1. A. nothing B. cover C. morning D. done 
2. A. how B. town C. slow D. power 
3. A. change B. chemistry C. choose D. cheese 
4. A. match B. catch C. math D. watch 
5. A. bread B. great C. break D. steak 
II/ (3,0 points) Choose the best word or phrase to complete the following sentences. 
1. I like reading books ______ tell about different peoples and their cultures. 
A. who B. whom C. which D. where 
2. ―Buy me a dictionary on your way back,______?‖ 
A. will you B. don‘t you C. can‘t you D. are you 
3. Mary usually walks to school but today she ______ a bike. 
 A. ride B. rides C. riding D. is riding 
4. She worked hard ______she passed the exam. 
A. so B. if C. because D. as 
5. I‘ll give you a lift to the station if you _______ in a hurry. 
A. were B. are C. will be D. would be 
6. I‘m feeling pretty tired. Do you mind ______ me home? 
 A. taking B. took C. take D. to take 
7. Nam looks much _______ today than yesterday. 
A. good B. well C. better D. the best 
8. Scientists and engineers have invented devices to remove ______ from industrial wastes. 
A. polluted B. pollute C. polluting D. pollutants 
68 
9. The dress you bought is of very good quality. It ______ very expensive. 
A. may be B. must be C. should have been D. must have been 
10. The Pikes put ______ their trip because of bad weather. 
A. away B. up C. out D. off 
11. Neither Linh nor her classmates ______ the National Museum so far. 
 A. visit B. visited C. have visited D. has visited 
12. Nga: ―You look nervous! ______‖ – Hoa: ―This thunder scares me to death.‖ 
A. How are you? B. Why‘s that? C. Come on! D. What‘s wrong? 
13. He was homesick and he ______ all his family and friends. 
 A. missed B. wished C. desired D. hoped 
14. I'm very ______ to you for putting in so much hard work. 
 A. thoughtful B. grateful C. considerate D. careful 
15. If you come to the theatre late, you have to wait until the ______ to get in. 
 A. break B. refreshment C. interval D. half-time 
III. Choose the underlined part (marked A, B, C or D) that needs correction. 
21. I look forward to have the resolution to the problem I have mentioned. 
 A B C D 
22. They have moved nothing in your room while they sent you to the hospital. 
 A B C D 
23. Aren‘t you afraid that they will sack you if you didn‘t start coming to work on time? 
 A B C D 
24. I had to drive to the factory to pick up my brother, who‘s car wouldn‘t start. 
 A B C D 
25. It was not easy for us getting tickets for the concert. 
 A B C D 
IV. Give the correct tense or form of the verbs in brackets. 
26. When my mother came home from work, I_________(cook) dinner. 
27. Jane_________(go) to school by bicycle every day. 
28. The children_________(play) badminton in the stadium now. 
29. You_________(go) to London last month? 
30. The candidates mustn‘t_________(bring) books into the examination room. 
69 
V/ (1,5 points) Read the passage and choose the best option A, B, C or D to answer the question. 
Along with jogging and swimming, cycling is one of the best all-round forms of exercise. It can help 
to increase your strength and energy, giving you more efficient muscles and a stronger heart. But 
increasing your strength is not the only advantage of cycling. Because you‘re not carrying the weight 
of your body on your feet, it‘s a good form of exercise for people with painful feet or backs. 
However, with all forms of exercise it‘s important to start slowly and build up gently. Doing too 
much too quickly can damage muscles that aren‘t used to working. If you have any doubts about 
taking up cycling for health reasons, talk to your doctor and ask for his/her advice. 
Ideally you should be cycling at least two or three times a week. For the exercise to be doing 
you good, you should get a little out of breath. Don‘t worry that if you begin to lose your breath, it 
could be dangerous and there must be something wrong with your heart. This is simply not true; 
shortness of breath shows that the exercise is having the right effect. However, if you find you are in 
pain then you should stop and take a rest. 
1. People with back problems might go cycling because__________. 
A. it enables them to carry the weight of thei

File đính kèm:

  • pdf30_de_thi_vao_lop_10_mon_tieng_anh_nam_hoc_2019_2020_co_dap.pdf
Giáo án liên quan