Đề thi chọn học sinh giỏi cấp huyện lớp 9 THCS năm học 2014-2015 môn thi: Tiếng Anh

SECTION III: READING COMPREHENSION: (6 points)

Part 1: Read the following passage then choose the best answer by circling its corresponding letter A, B, C or D. (1 point)

 Communication in general is process of sending and receiving messages that enables humans to share knowledge, attitudes, and skills. Although we usually identify communication with speech, communication is composed of two dimensions - verbal and nonverbal.

 Nonverbal communication has been defined as communication without words. It includes apparent behaviors such as facial expressions, eyes, touching, tone of voice, as well as less obvious messages such as dress, posture and spatial distance between two or more people.

 

doc9 trang | Chia sẻ: dung89st | Ngày: 20/04/2016 | Lượt xem: 429 | Lượt tải: 7download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Đề thi chọn học sinh giỏi cấp huyện lớp 9 THCS năm học 2014-2015 môn thi: Tiếng Anh, để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
HUYỆN NA HANG
Đề chính thức
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN LỚP 9 THCS
Năm học 2014-2015
Môn thi: Tiếng Anh
Thời gian: 150 phút
(Không kể thời gian giao đề)
Đề thi này có 6 trang. (Thí sinh làm bài trên tờ đề thi)
Điểm bài thi
Họ, tên, chữ ký
Số phách
(Do Chủ tịch Hội đồng chấm thi ghi)
Bằng số
Bằng chữ
- Giám khảo 1:
.................................................................
- Giám khảo 2: 
..................................................................
SECTION I: LISTENING (2 points)
Part 1: Questions 1-5. You will hear a conversation and circle the correct options A, B, C, or D. You will hear each conversation twice. (1 point)
1. When was Sally born?
A. in 1918
B. 1928
C. 1980
D. 1981
2. Where is her house?
A. Liverpool
B. Manchester
C. Newcastle 
D. Birmingham
3. Which sport does she like?
A. Skiing
B. Tennis
C. Soccer
D. Swimming 
4. What sorts of books does she like to read?
A. History books
B. Science books
C. Romantic books
D. Comic
5. What does she want to be in the future?
A. A teacher
B. A doctor
C. A footballer
D. A dancer
Part 2: Questions 6-10. You will hear a passage and complete the paragraph with the words as you hear. You will hear each conversation twice. (1 point)
There are (6)__________________ of forest fires in Canada every year. Its not surprising because there are a lot of forests in Canada. Canada spends (7) __________________ of dollars fighting these fires.
The fires usually start in April with grass fires. Then in May or June the forest fires begin. By September, about (8) __________________ square kilometers burns with 9,500 fires across the country. During those six months Canada hires hundreds of firefighters. Some are trained firefighters. Others are college students who need a (9) __________________ The government spends millions of dollars protecting the trees. And with good reason: Canada is a forest nation. It is the world’s largest exporter of wood and (10) __________________
More than half of the fires (58%) are caused by humans. The rest are caused by lighting. We know that as long as there is fire, there will be forest fires.
SECTION II: GRAMMAR AND VOCABULARY (10 points)
Part 1: Choose the best answer by circling its corresponding letter A, B, C or D. (4 points)
1. We spent a __________trip at Nha Trang beach last summer.
A. four-days
B. four-day
C. fourth-day
D. fourth-days
2. The boy _________ on the buffalo is Minh.
A. ride
B. rides
C. rode
D. riding
3. He wishes he __________to the festival last week.
A. go 
B. went
C. had been
D. have gone
4. John gets used to............breakfast very early with rice.
A. have
B. has 
C. having
D. had
5. It's ................ long time since She last saw his brother.
A. such a 
B. very
C. so
D. too
6. Would you mind if I ______ a seat here?
A. made
B. take
C. make
D. took
7. Tam used to ___________ fishing with his brother when he was young.
A. go
B. going
C. went
D. gone
8. On the way to the town, they stop ________a rest.
A. taking
B. to take
C. to have
D. having
9. It costs about fifty dollars to have a tooth ________.
A. filling
B. to fill
C. filled
D. being filled
10. I am a brilliant girl, _________?
A. am not I 
B. aren't I 
C. don't I 
D. shan't I
11. Let’s go to the cinema,______________?
A. will you
B. do you
C. shall we
D. let you
12. Would you like a single room or _________ room?
A. two
B. second
C. couple
D. double
13. She didn’t eat much _________ she was hungry.
A. though
B. but
C. however
D. because
14. Jenny never cooks, ...............? 
A. did not she
B. doesn’t she	
C. does she
D. did she
15. I’ll give her the message as soon as she _________ tomorrow.
A. comes back
B. will come
 C. is coming
D. has come
16. He sent his son to a boarding school _________ learn to live in a community.
A. in order
B. so as
C. so that
D. in order to	
17. She asked me to look ______ her house and garden when she is on holiday next week.
A. after
B. for	
C. forward to	
D. at
18. Jack’s shoes are very dirty. They need .
A. cleaning
B. cleaned
C. to clean
D. clean
19. The teacher advised the children ________ and see the dentist regularly.
A. went
B. going
C. go
D. to go
20. His eyes were ____ bad that he could not read the teachers’ handwriting on the board.
A. such
B. too
C. so
D. very
Part 2: Give the correct form of the verbs in brackets. (2 points)
1. She wore dark glasses to avoid (recognize) _____________________________
2. You always (complain) _____________________________about my cooking.
3. He wishes that he (work) _____________________________harder but it’s too late now.
4. Were I your age, I (do) ____________________________differently.
5. Hello, Peter! I (not see) __________________________ you for a long time. How are you doing?
6. He kept on ( talk) ____________________________ about you last night.
7. My friends (sing) ____________________________when we came in the room.
8. Mai is going to have her bike (repair) ____________________________ tomorrow.
9. I prefer going out for a meal to (stay) _____________________________at home.
10. Either Nga or Hoa ( have) _____________________________ to report their result before class.
Part 3: Use the word given in CAPITAL at the end each line to form a word that fits in the space in the same line. Write the word in the space provided. (2 points)
1. This form must have the ____________________ of the writer. 
SIGN
2. Japan is said to be a _________________ country. 
MOUTAIN
3. Jane will have the curtains ___________________ at the dry cleaner’s tomorrow.
CLEAN
4. Viet Nam is a ____________________ country.
TROPIC
5. The internet is a very useful means of ____________________. 
COMMUNICATE
6. That girl can dance _________________. 
BEAUTY
7. Every week, there are four _________________ from Ha Noi to Ho Chi Minh city. 
FLY
8. He never gets any accident. He drives very __________________. 
CARE
9. They are having a _____________________ time on the beach.
WONDER
10. Lan has a very lovely ___________________ of dolls. 
COLLECT
Part 4: Fill in the gap with ONE suitable preposition for each of the following sentences. Write the word in the space provided. (2 points) 
YOUR ANSWERS
1. I’m old enough to look _________ myself.
1. _____________________
2. He’ll never succeed _________changing her opinion.
2. _____________________
3. He is not very good _________repairing things.
3. _____________________
4. They arrived _________Ha Noi on time.
4. _____________________
5. The book consists _________ five chapters.
5. _____________________
6. She is very worried _________ her next entrance examination.
6. _____________________
7. I am not interested _________ that information much.
7. _____________________
8. We give each other presents _________ Christmas.
8. _____________________
9. Were you disappointed _________your examination results?
9. _____________________
10. Mary is very fond _______ animals. She has three cats and two dogs.
10. ___________________
SECTION III: READING COMPREHENSION: (6 points)
Part 1: Read the following passage then choose the best answer by circling its corresponding letter A, B, C or D. (1 point)
	Communication in general is process of sending and receiving messages that enables humans to share knowledge, attitudes, and skills. Although we usually identify communication with speech, communication is composed of two dimensions - verbal and nonverbal.
	Nonverbal communication has been defined as communication without words. It includes apparent behaviors such as facial expressions, eyes, touching, tone of voice, as well as less obvious messages such as dress, posture and spatial distance between two or more people.
	Activity or inactivity, words or silence all have message value: they influence others and these others, in turn, respond to these communications and thus they are communicating.
Commonly, nonverbal communication is learned shortly after birth and practiced and refined throughout a person's lifetime. Children first learn nonverbal expressions by watching and imitating, much as they learn verbal skills.
	Young children know far more than they can verbalize and are generally more adept at reading nonverbal cues than adults are because of their limited verbal skills and their recent reliance on the nonverbal to communicate. As children develop verbal skills, nonverbal channels of communication do' not cease to exist although become entwined in the total communication process.
1. According to the writer, ________.
	A. Nonverbal language is only used by the deaf and the mute.
	B. One cannot communicate in both verbal and .nonverbal language. 
	C. Those who can listen and talk should not use nonverbal language.
	D. People communicate with both verbal and nonverbal language.
2. Which is not included in nonverbal communication?
	A. words B. spatial distance C. facial expressions D. tone of voice
3. We can learn from the text that ________.
	A. nonverbal can never get any responses	B. most people do not like nonverbal communication
	C. even silence has message value D. touching is not accepted in communicating
4. Human beings ________.
	A. have learnt how to communicate in nonverbal language through books
	B. can communicate in nonverbal language only when they are mature
	C. have learnt how to communicate in nonverbal language since a child
	D. communicate in nonverbal language much less than they do in verbal language
5. The word reading has a close meaning to ________.
	A. looking at the words that are written 	B. understanding
 C. saying something aloud 	D. expressing
Part 2: Read the following passage then choose the best answer to fill in the gap by circling its corresponding letter A, B, C or D. (2 points)
POLLUTION
	Everyone wants to reduce pollution. But the pollution (1) _______is as complicated as it is serious. It is complicated (2) ________ much pollution is caused by things that benefit people. For example, (3) ________ from automobiles causes a large percentage of all air pollution. But the automobile (4) ________ transportation for millions of people. Factories (5) ________ much of material that pollutes air and water, but factories give employment to a large number of people.
	Thus, to end (6) _______greatly reduce pollution immediately, people would have to stop using many things that (7) ________them. Most of the people do not want to do that, of course. But pollution can be (8) ________reduced in several ways. Scientists and engineers can work to find ways to lessen the amount of pollution that such things as automobiles and factories cause. Governments can pass and enforce laws that (9) ________businesses and (10) ________to stop, or cut down on certain polluting activities.
1. A. work
B. problem
C. accident
D. event
2. A. because
B. so	
C. that
D. while
3. A. exhaust
B. fire	
C. gas
D. liquid
4. A. carries
B. takes 
C. affords
D. provides
5. A. offer
B. bring
C. discharge
D. cause
6. A. to
B. or
C. so
D. that
7. A. benefit
B. harm
C. motivate
D. encourage
8. A. little
B. gradually	
C. so
D. that 
9. A. require
B. forbid
C. prevent	
D. request 
10. A. commercials
B. surroundings
C. individuals
D. traffic
Part 3: Fill in each gap with a suitable word. The first letter of the word has been given. (2 points)
Vietnamese parents are always complaining that their children spend too much time glued to the television and not enough time (1)_________________other activities (2)________________ sports and reading. A survey recently carried out on people viewing habits (3)________________ not disprove this. It shows that young people in Viet Nam spend on average 23 hours a week in front of the television, which works out over three hours everyday.
(4)_______________is surprising, however, is the fact that the average adult watches (5)_____________ more: an incredible 28 hours a week. We (6)______________ to have become a nation of addicts. Just about every home in the country has a television and over half have two or more. (7)_______________ to the survey, people nowadays don’t (8)________________ watch television sitting in (9)______________living-rooms, they watch it in the kitchen and in bed as (10)_____________
SECTION IV: WRITING (3 points)
Part 1: Rewrite the following sentences beginning with the given words so that the meaning stays the same. (1 point)
1. “Let’s use fewer plastic bags,” he said
 He suggested _____________________________________________________________________
2. It’s a pity I didn’t take my doctor’s advice.
I wish ___________________________________________________________________________
3. It was such a hot day that we stayed indoors until dusk.
The day __________________________________________________________________________
4. In spite of being considered intelligent, he does not do well at school.
Although _________________________________________________________________________
5. Nga spends 4 hours a day practicing English with her friends.
It takes __________________________________________________________________________
Part 2: Use the given words to write a complete letter. (2 points)
Dear Diana,
1. Thank you/ much/ your letter/ receive/ few days ago.
____________________________________________________________________________________
2. It / be lovely / hear / you.
____________________________________________________________________________________
3. I / be sorry / I not write / you/ such / long time/ but I / be very busy.
____________________________________________________________________________________
4. As you know/ we buy / new house / September.
____________________________________________________________________________________
5. It / be /very bad condition / and it need / lot / work.
____________________________________________________________________________________
6. We/ finish / most / it for a month / and it look / very nice.
____________________________________________________________________________________
7. Peter and I / decide / give / house- warming party / May 3rd
____________________________________________________________________________________
8. You think / you / able / come?
____________________________________________________________________________________
9. Please give me / ring / let / know / you / make it.
____________________________________________________________________________________
10. I / really / look forward / see / you again.
____________________________________________________________________________________
Love, 
Jenny
 _________THE END_______
PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
 NA HANG 
ĐÁP ÁN, HƯỚNG DẪN CHẤM KỲ THI CHỌN HSG CẤP HUYỆN
LỚP 9 THCS NĂM HỌC 2014-2015
MÔN: TIẾNG ANH
Total points: 20.
Each correct question: 0,2 point
SECTION I: LISTENING (2 points).
Part 1: 
1. C
2. B
3. D
4. C
5. A
Part 2:
6. thousands
7. millions
8. 2,000
9. job
10. paper
SECTION II: GRAMMAR AND VOCABULARY (10 points).
Part 1: 
1. B
2. D
3. C
4. C
5. A
6. D
7. A
8. C
9. C
10. B
11. C
12. D
13. A
14. C
15. A
16. D
17. A
18. A
19. D
20. C
Part 2: 
1. being recognized
2. are always complaining
3. had worked
4. would do
5. haven’t seen
6. talking
7. were singing
8. repaired
9. staying
10. has
Part 3: 
1. signature
2. mountainous
3. cleaned
4. tropical
5. communication
6. beautifully
7. flights
8. carefully
9. wonderful
10. collection
Part 4. 
1. after
2. in
3. at
4. in
5. of
6. about
7. in
8. at
9. in / about
10. of
SECTION III: READING COMPREHENSION: (5 points)
Part 1: 1. D	2. A	3. C	4. C	5. B
Part 2: 
1. B
2. A
3. A
4. D
5. C
6. B
7. A
8. B
9. A 
10. D
Part 3: 
1 doing/on
2 like
3 does/did
4 What
5 even
6 seem/appear
7 According
8 only/just
9 their/the
10 well
SECTION IV: WRITING (3 points)
Part 1: (1 point)
1. He suggested using fewer plastic bags./ He suggested that they should use fewer plastic bags.
2. I wish I had taken my doctor’s advice.
3. The day was so hot that we stayed indoors until dusk.
4. Although he is considered intelligent, he does not do well at school.
5. It takes Nga 4 hours a day to practice English with her friends.
Part 2: (2 point)
	 Dear Diana,
1. Thank you very much for your letter (which) I received few days ago.
2. It was lovely to hear from you.
3. I am sorry I have not written to you for such a long time but I have been very busy.
4. As you know we bought a new house last/ in September.
5. It was in very bad condition and it needed a lot of work.
6. We have finished most of it for a month and it looks very nice.
7. Peter and I will decide to give a house-warming party on May 3rd
8. Do you think you will be able to come?
9. Please give me a ring and let me know if you can make it.
10. I really look forward/ I’m really looking forward to seeing you again.
Love, 
Jenny
Tape scripts
Part 1: 
Bob: Congratulations! You are now the Olympic Champion.
Sally: Thanks. Yes, I’m very happy.
B: Our readers want to know all about you.
S: That’s nice! Well, ask me your questions.
B: First of all, tell me something about yourself.
S: Well, I was born in 1980. I got a general education at local schools and when I was 15, I joined the Star Sports Club near my home.
B: Where is your home?
S: In Manchester.
B: I see. And do you live alone?
S: No, I live with my family, my parents and two brothers.
B: What do you like to do in your free time?
S: Well, I don’t have much free time, but I like different sports-basketball and swimming, for example- and just sitting at home and reading.
B: What sorts of books do you like?
S: Oh, love stories-romantic books.
B: And what do you want to be in the future?
S: I want to be a sports teacher. I’m a student at college. I want to get my teacher’s diploma.
B: I see. Now tell me
Part 2: 
There are thousands of forest fires in Canada every year. Its not surprising because there are a lot of forests in Canada. Canada spends millions of dollars fighting these fires.
The fires usually start in April with grass fires. Then in May or June the forest fires begin. By September, about 2,000 square kilometers burns with 9,500 fires across the country. During those six months Canada hires hundreds of firefighters. Some are trained firefighters. Others are college students who need a job. The government spends millions of dollars protecting the trees. And with good reason: Canada is a forest nation. It is the world’s largest exporter of wood and paper.
More than half of the fires (58%) are caused by humans. The rest are caused by lighting. We know that as long as there is fire, there will be forest fires.

File đính kèm:

  • docDe_Thi_HSG_Anh_van_9_NH_20142015_20150726_122711.doc
Giáo án liên quan